Bugünlerde sık kullandığım ve düşük liglerde neden az kullanıldığına bir türlü anlam veremediğim bir inşa sırasından (Build Order) bahsetmek isterim. Anlayamadığınız bir kısaltma ile karşılaşırsanız şuraya bir göz atabilirsiniz.
1/1/1 Build (One One One Build) olarak Starcraft literatüründe adlandırılan bu inşa sırası, 1 Barrack, 1 Factory ve 1 Starport binası ile başlamayı temsil etmektedir.
Starcraft'ta kendini geliştirmek isteyen her oyuncunun takip ettiği TeamLiquid Wiki sayfasından burada bahsedeceğim konuya ingilizce olarak ulaşabilirsiniz. İncelemek isterseniz tıklayın.
Alıntımızı da yaptıktan sonra, gelelim bu inşa sırasının detaylarına...
İzninizle herşeyden önce hangi sıra ile binalarınızı dikmeniz gerektiğinden bahsedelim. Unutmayın ki, buradaki sayılar o binayı dikmeniz gereken supply sayısını göstermektedir. Yani ne demek istiyorum, oyuna başladığınızda 6/11 ile başlarsınız. Çünkü başlangıçta 6 işçiniz vardır. Hemen işçi yapmaya başlar ve gerektiğinde Supply Depot ile toplam destekleyebileceğiniz ünite sayısını artırırsınız. Aşağıdaki listeye göre, 10 işçi (SCV) sayısına ulaştığınız anda supply depot binasını dikme zamanınız gelmiş demektir.
Umarım bu kısa açıklama yeterli olmuştur, artık asıl konumuza geri dönelim. 1/1/1 İnşası için şu sıra izlenebilir:
- 10/11'e kadar SCV üretin
- 10/11'de Supply Depot
- 12/19'da Barrack
- 13/19'da Refinery
- 15/19 ya da 16/19'da Orbital Command
- 16/19'da 2. Refinery
- 100 Gaz'a ulaştığınız anda Factory
- Factory biter bitmez Tech Lab eklentisini fabrikanıza ekleyin.
- Factory biter bitmez Starport
Unutmayın;
- Güçlü bir ekonomi için 16 supply'a ulaştıktan sonra da kesintisiz olarak SCV üretmeye devam etmelisiniz.
- Oyun başı saldırılarına karşı mineralleriniz yukarıdaki binaları dikmenizi engellemediği sürece marine üretmeyi tercih edebilirsiniz.
1/1/1 İnşası Terran oyuncularına müthiş bir esneklik tanıdığı için sıklıkla profesyonel seviyedeki oyunlarda tercih edilmektedir. Sizi gerekirse daha yüksek teknolojiye taşıyacak, isterseniz de alt ve orta sınıf (Tier 1, Tier 2) üniteleri rahatlıkla üretmenize izin veren binalara sahip durumdasınız. Bu noktadan sonra yapmanız gereken rakibinizin ünite kombinasyonunu ve binalarını izcileriniz ile gözlemlemek, duruma göre hemen anti ünitelerini çıkarmak ve bu üniteleri çıkaracağınız binalardan birkaç tane daha eklemek olmalıdır. Bu son cümleyi biraz açalım. Şu senaryoyu düşünün; diyelim ki bir Zerg rakibe karşı oynuyorsunuz. Girişinizi kapattınız ve 1/1/1 inşasını başarılı bir şekilde tamamladınız. Bu sırada haritada gezen izci SCV veya marine'leriniz rakip ordunun genel olarak zerglingler'den oluştuğunu gördü. İşte avantaj tam bu noktada: Hellion'lar üretmek için gereken binalara şu an sahipsiniz. Hemen Pre-Igniter özelliğini araştırarak Hellion üretimine başlayabilirsiniz. Ekonominiz izin verdiği anda Barrack üzerine bir Reactor eklentisi ve hemen 2. bir Factory binası daha dikebilir; her ikisi de bittiğinde Factory ve Reactor eklentisini birleştirebilirsiniz. Bu sayede aynı anda 2 Hellion üretmeye başlayabilir ve çok kısa sürede rakibin ordusunu etkili şekilde baskı altına alabilecek bir ordu sayısına sahip olabilirsiniz.
Şimdi de ben bu inşa sırasını nasıl kullanıyorum biraz ondan bahsedeyim. 1/1/1 inşam tamamlanırken karşımdaki oyuncu P (Protoss) veya (Zerg) ise ve ilk izci işçim ile gördüklerimde anormal bir durum farketmezsem, Banshee üretimine geçiyorum. Banshee üretimi sayesinde, oyun başında küçük dürtmelerde (harass) avantaj yakalayabiliyorum. Burada başarılı olabilmek için kesinlikle Cloak özelliğine ihtiyacınız var. Banshee'ler yüksek vuruş gücüne sahip olsa da, pek dayanıklı bir ünite değil. Görünmez yapmadığınız sürece fazla yaşamayacaktır. Banshee'yi olabildiğince hızlı üretmek için şunu yapmalısınız: Factory'nize Tech Lab eklentisi eklenir eklenmez, Factory binasını kaldırın ve başka bir yere indirin. Starport binası biter bitmez onu da kaldırın ve boş kalan Tech Lab eklentisi ile birleştirin. Banshee üretmeye başlamadan önce Cloak özelliğini araştırmaya başlayın.
TvZ
Zerg'de havadaki ünitelere vurabilecek Queen olsa da, aynı anda Cloak özelliğini de araştırdığınızda en azından OverSeer gelene kadar 4-5 işçi öldürmek hiç de zor olmayacaktır. Queen sizi göremediğinden ona saldırmayın. İlk hedefiniz olabildiğince ekonomiye zarar vermek olmalı! Drone'ları hedef alın.TvP
Protoss'a karşı ise durum biraz farklı Banshee çıkana kadar birkaç izci daha göndermişseniz ve 4 Gate Push gibi güçlü bir başlangıç saldırısı size doğru geliyorsa, hemen dar noktanıza bir veya birkaç bunker atmanızı öneririm. Çünkü bu inşa sırası sizi başlangıçta biraz dayak yeme riskine sürüklüyor. Eğer izcinizle bir başlangıç baskısı kurulmayacağına dair bilgi toplamışsanız, artık Banshee'nizi çıkarabilir ve rakibin mineral sırasına hemen gönderebilirsiniz. Observer olmadığı sürece rahatsınız, ama unutmayın P oyuncusu mutlaka Stalker'lar ile size saldıracaktır. Observer geldiğinde 1-2 Stalker ünitenizi öldürmeye yeterlidir.TvT
TvT (Terran vs Terran) maçlarında genellikle Banshee yollamak hüsrana neden olabiliyor. Orbital Command'i olan bir Terran genellikle birkaç marine'e de sahipse Banshee'nizi sürekli mikrolamadığınız sürece öldürebiliyor. Bu nedenle Starportunuzdan Viking üretmeye başlamak daha iyi sonuç verebilir.Ortak olarak dikkat edilmesi gereken birkaç not daha ekleyeyim:
- Mineral sırasının ardında bir tepe ve ya hava boşluğu var ise Banshee'nizi ona yakın tutarak saldırmaya çalışın. Böylece karşı üniteler artık sizi görebilir hale gelse de Banshee'niz ölmeden kaçabilirsiniz.
- Sürekli Banshee'nizi mikrolamayın. Ana üssünüzde gelişmeye bir yandan devam etmelisiniz. Bu saldırı size oyunu kazandıracak bir hareket değildir. Asıl amaç rakibiniz Banshee'den kurtulmaya çalışırken hata yapmasını sağlamak ve onu yavaşlatmak olmalıdır. Siz de eşit derecede yavaşlıyorsanız, bu saldırı bir avantaj sağlamayacaktır.
Oyun stilini sevdiğim ve sürekli maçlarını takip ettiğim RootQxc hemen hemen tüm oyunlarında bu başlangıcı tercih etmektedir. Eğer Terran ırkı ile oynamayı seviyorsanız, Qxc'nin maçlarını takip etmenizi öneririm.
Görüşmek üzere...
No comments:
Post a Comment